Volgende activiteiten

Vallei van de Zeverenbeek

‘De Blekerij’

bleeker
Het gebied vlak aan de Aaltersesteenweg bekend als ‘De Blekerij’ is een hooiland met een stelsel van vele grachten waar in de 14de , 15de eeuw het linnen werd gebleekt. Het is nu een uiterst waardevol hooiland met orchideeën, Grote ratelaar, Koekoeksbloem…

De naam verwijst naar een oud gebruik dat uit de Middeleeuwen stamt. De weversgilden van Deinze lieten hun lijnwaad wassen en bleken op het gras. De waterhuishouding werd geregeld door middel van greppels en een ringsloot.

Met behulp van potas, karnemelk, water en natuurlijk… de zon, werd het laken bleker gemaakt. Dit was een vorm van nijverheid die toen op verschillende plaatsen in België bestond. Het linnen werd eerst gewassen met loog, een soort zeep gemaakt van o.a. potas, en daarna te bleken gelegd op de bleekvelden in het zonlicht. Het was belangrijk dat het linnen niet opdroogde, anders zou de zon gaten branden in de stof. Hiertoe werd het linnen voortdurend begoten met schoon water, dat met de gieter of hoosspaan uit de gietsloten werd geschept.

Een meer technisch procédé om het linnen nog bleker te maken, was het linnen eerst laten weken in een kuip met karnemelk.

Het bleekseizoen begon op 20 maart en liep tot 31 augustus. Dan alleen was het zonlicht sterk genoeg!

De Kauwestraat maakt de verbinding tussen de Izegemstraat en Tieltse steenweg. Langs de beek liggen hier mooie broekbossen, bossen die een groot deel van het jaar onder water staan. Onder de Elzen bloeien in het voorjaar massaal Dotterbloemen en Gele lis. Minder opvallend, maar minstens even belangrijk zijn Eenbes, Elzenzegge…

Orchideeën en Grote ratelaar in de Blekerij.

Orchideeën en Grote ratelaar in de Blekerij.

Pages: 1 2 3 4 5